GEDREVEN OPVOEDERS

MOOIE VERHALEN UIT DE PRAKTIJK

We zijn heel Nederland al door geweest van Limburg tot aan Friesland, via Lelystad naar Gouda en alles wat daar tussen ligt.

En als je met trotse opvoeders en kinderen werkt, krijg je altijd hele mooie ervaringsverhalen. Op deze pagina delen we er graag een aantal, met wat inspiratie voor de lezer.

Verhalen van papa's en mama's, gastouders, maar ook oma's en directeuren van kinderopvangorganisaties.

Veel leesplezier!

ZORG VOOR JEZELF

Moeder van T. (3 jaar, 2 mnd):
T. wilde niet slapen, het werd steeds een drama.

Toen zaaide ik ZaaiGoed: Zorg voor jezelf en heb uitgelegd dat je lichaam moet rusten. Door alleen het anders te benoemen veranderde er wat. Als ze naar bed ging zei ze: ik ga zorgen voor mijzelf. Soms wilde ze nog een boekje lezen en soms ging ze meteen slapen.

Wat een verschil!

logeerboom3

MAAK EEN KEUZE

Vader van M. (2 jaar en 6 mnd):

Een luier omdoen was altijd een gedoe. M. wilde nooit en liep weg. Totdat ik ZaaiGoed: Maak een keuze ging inzetten. Nu zeg ik:
We gaan een luier omdoen, wil je deze of deze, maak maar een keuze. Ze kiest en gaat liggen.

Alsof ze het gevoel heeft dat ze inspraak heeft en dat ik het niet alleen bepaal.

BOOS EN TROOS

ZaaiGoed is ook een mooie manier om met opa's en oma's op één lijn te komen.
Oma R. van kleinzoon J. (2 jaar, 10 mnd):

Mijn zoon vertelde mij dat hij en zijn vrouw niet meer wisten hoe ze om moesten gaan met de driftbuien van hun zoontje van bijna 3 jaar. Ze hadden alles al geprobeerd; rustig blijven en met hem praten, apart zetten op de trap, naar zijn kamer, boos worden, niets leek te helpen.
Later die week was ik bij de training van ZaaiGoed. De trainster vertelde over het Boos en Troos kussen en ze vertelde mij de visie hierachter. Mogelijk was dit een goede tool om met de driftbuien van mijn kleinzoon aan de slag te gaan. Mijn zoon en zijn vrouw zijn hiermee aan de slag gegaan.
Mijn kleinzoon mocht zelf een plek in het huis kiezen voor de kussens en hij koos ervoor om de kussens in een hoekje in zijn kamertje te leggen. Bij zijn eerste driftbui gaf hij zelf aan dat hij naar zijn kamertje wilde en na een poosje kwam hij weer rustig terug. Voor hem werkte het dat hij met zijn boosheid naar een, door hem gekozen, plek
kon, en dat hij op zijn manier met zijn boosheid om kon gaan, zonder dat iemand anders zich hiermee bemoeide.

Na enkele weken verdwenen de driftbuien van mijn kleinzoon aanzienlijk, als hij nu nog weleens driftig is, dan kan hij daar op zijn eigen manier mee omgaan

boos en troos met meisje
boos en troos

ZAAIGOED IN DE KINDEROPVANG

Als onderneemster in de kinderopvang blijf je alert op verbeteringen en ontwikkelingen.

In de loop van de jaren ontdek je een scala van opvoedmethodes en karakters, absoluut niet verkeerd, hierin kunnen wij als pedagogen van elkaar leren. Maar voor mij werd duidelijk dat de kinderopvang te weinig biedt aan eenheid en daarbij de boodschap in kennis en het handelen naar gezond denken op bepaalde vlakken mist.

Toen kwam ik in aanraking met ZaaiGoed. Dit was dus wat ik zocht: een heel mooi aanbod voor kinderen in de kinderopvang, maar met name ook voor onszelf.

De groepen zijn omgetoverd door de ZaaiGoed materialen. Kinderen zingen, handelen en luisteren naar de leuke verhalen die aansturen op de onderwerpen in ZaaiGoed.

Twee maanden na kennismaking van het ZaaiGoed naar de kinderen is er via de ouderraad enthousiast ter kennen gegeven dat het ZaaiGoed hun kinderen doet groeien in de positieve zelfkennis en woordenschat.

Met dank aan het Essisme team.

Directeur Het Tuinhuis, Boskoop/Bodegraven

Heb je interesse of vragen? 

Neem contact met ons op via het contactformulier.

Of mail: info@essisme.nl

Wij komen ook graag op locatie meer vertellen.

Dit wil je niet missen

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll to Top