Zet kinderen in hun kracht!! Lees hieronder mijn blog waarbij ik als kindercoach ZaaiGoed inzet rondom dyslexie.

Tien minuten voordat een cliëntje bij mij zou komen om aan zijn spelling te werken word ik gebeld door zijn moeder. Ze vond dat ze mij toch eerst even moest bellen om te vertellen dat haar zoon de laatste tijd erg dwars was. Niets was leuk en alles was de schuld van de ander. Ik bedankte de moeder voor het openhartige gesprek en na 5 minuten stond het mannetje voor mij. Inderdaad, ik zag het aan zijn gezicht, hij zit niet lekker in zijn vel.

Meteen ga ik schakelen en laat het hele idee van de spelling varen. Als een kind niet lekker in zijn vel zit en niets leuk vindt, kan ik daar onmogelijk nog allerlei spellingsregels in gaan krijgen. We beginnen met een spelletjes en ik zie dat hij onrustig is. Het spelletje gaat aardig en ik besluit om alles aan de kant te gooien. Hij heeft ook een tactiek, namelijk alles naar zich toe te trekken, zodat hij de touwtjes in handen heeft. Als ik hem vraag of hij lekker in de grote stoel wil gaan zitten, moet dat perse op de andere stoel, ok….werk aan de winkel. Ik probeer eerst een ontspanningsoefening, geheel zonder succes. Dan ziet hij de ZaaiGoed poster hangen, dat was nieuw in de ruimte.

Hij vraagt wat het is en ik begin uit te leggen. Ik leg hem uit hoe het werkt met filters, dat dit eigenlijk een soort brilletje is waar je door kan kijken. Ik leg hem ook uit dat het handig is om je te focussen en vertel hem over de bak van Mo. De bak die iedereen heeft en hoe belangrijk het is om deze te legen. Ik geloof dat ik de aandacht heb, hij noemt wat voorbeelden (leuke en minder leuke) die in zijn bak kunnen zitten en die hij dan kan legen.

Opeens begint hij over schilderen, dat ik hem ooit heb verteld dat we dat misschien eens kunnen doen. Dit is wat we gaan doen. Ik pak een rol behang en plak deze op de tafel, hij heeft nu een groot vel om op te schilderen. Ik pak mijn kwasten en verf en we kunnen starten. Hij bedenkt dat hij een rozentuin gaat schilderen want hij is heel goed in rozen tekenen, dus hij moet eerst een schets maken. STOP, nee dat gaan we niet doen. Ik vind het prima dat we gaan schilderen, maar dan wel echt vanuit het gevoel, we laten de kwast het werk doen vanuit het hart. Hij kijkt mij verschrikt aan, hij moet nu de controle loslaten en geeft aan dat nu een ontspanningsoefening misschien handig is. We doen een korte ontspanningsoefening en ik vraag hem om met zijn gevoel de kleuren te kiezen en vanuit zijn hart te werken. Hij pakt verschillende soorten verf en gaat aan de gang. Ik zie hem steeds enthousiaster worden, er komt een mooi verhaal bij en hij loopt om de tafel heen met de verf. Hij vraagt mij of ik ook iets wil schilderen, oei spannend! Ik vraag hem wat ik dan moet schilderen, hij vraagt of ik vanuit mijn gevoel iets wil schilderen. Ik neem wat licht roze verf en maak een vloeiende beweging over het papier en stop. Hij kijkt naar het blad en hij ziet er een half hart in, hij vraagt of ik de andere helft ook wil maken.

Meteen wordt de binnenkant van het hart gevuld met mooie gedachten en een paar zwarte gedachten met een muur erom. Dan is hij los! Hij maakt een grote bak met onderin de bak mooie herinneringen die hij altijd wil houden daarbovenop kunnen de slechte gedachten komen. Om de bak te legen heeft hij een machine gemaakt met een grote happer. Later bedenkt hij dat hier ook nog een vuurspuger in moet zodat alle nare dingen niet in de lucht blijven hangen. Daarna maakt hij een grote hond naast het hart, deze hond zorgt ervoor dat de nare gevoelens die hij soms ervaart niet in zijn hart kunnen komen.

Wat een prachtig proces dat hij helemaal op eigen kracht voert! Als hij net klaar is komt zijn moeder binnen, samen kijken wij naar zijn schilderij en krijgen wij een prachtige uitleg. Hij vertelt zijn moeder ook over de verschillende brilletjes en zijn moeder gaat daar op een fantastische manier op door. Ze geeft een paar mooie en treffende voorbeelden en samen hebben ze het over de verschillende brillen die hij daarbij op kan zetten.

Vol trots neemt hij het schilderij mee naar huis en heeft zijn moeder het opgehangen in zijn slaapkamer.

Wat een prachtig resultaat om door ZaaiGoed net even anders te kijken, anders te reageren. Geweldig!

Jeannet Uiterwijk dyslexiecoach

Scroll naar boven